Therapeutisch dagcentrum Anniecrèche

Op 14 november 2020 bestaat de “Anniecrèche”
40 jaar en op die datum start haar jubileumjaar!

In die veertig jaren sinds de oprichting in 1980 is er veel werk verzet en zijn er markante ontwikkelingen geweest. Zowel leidinggevenden, zorgbegeleiders en ouders van de kinderen hebben hoogtepunten maar ook dieptepunten gekend.

De Anniecrèche gemeenschap bestond uit alle kinderen die in de loop der jaren de Anniecrèche bezochten, de medewerkers die de kinderen met zorg begeleidden, de bestuursleden, therapeuten, vrijwilligers, donoren, studenten, ouders ……..Iedereen leverde met veel liefde en naar beste kunnen een bijdrage aan het verwezenlijken van de doelstelling:

“ het vergroten van de ontwikkelingskansen van kinderen van 0 tot 8 jaar met een ontwikkelingsstoornis, ongeacht sociaal maatschappelijke achtergrond en omstandigheden”.

De ‘Anniecrèche’ is daardoor uitgegroeid tot een therapeutisch dagcentrum waarin steeds professioneler wordt gewerkt en – na twee verhuizingen – een eigen plek heeft in de Cayottestraat in Paramaribo en binnen de Surinaamse gemeenschap.

Helaas kunnen we niet iedereen die heeft bijgedragen aan het ontstaan en het in stand houden van de ‘Anniecrèche’ bij naam noemen en danken. Gelukkig zijn er een aantal personen die hun herinneringen en ervaringen met ons en u wilden delen.

Wij hopen dan ook dat alle informatie, de foto’s en de leuke reacties van onder meer ouders en kinderen, (oud)medewerkers, bestuurders en andere betrokkenen het groeiproces laten zien van de ‘Anniecrèche’ tot wat deze nu is namelijk:

Therapeutisch dagcentrum Anniecrèche

Namens bestuur, management, medewerkers en alle kinderen

DANK!

Beste vrienden van de Anniecrèche,

In 2015 kwam Ethan voor het eerst bij de Anniecrèche, Therapeutisch Dagcentrum.
Hij werd gelijk omarmd door begripvolle jufvrouwen die hun werk met passie doen.
De ervaring en het verbreden van kennis van de juffen zorgen ervoor dat je kind de optimale zorg, educatie en groei meekrijgt. Er wordt gewerkt met wie het kind is als individu i.p.v een globaal plan, door je kind te leren kennen en vooruit te helpen. De Anniecrèche was voor ons niet langer een therapeutisch dagcentrum, maar het was ook Ethan’s plaats van verborgenheid, vriendjes ontmoeten, kennis opname en een ladder om zichzelf verder te brengen in zijn ontwikkeling. De tijd vloog voorbij en in 2019 ging Ethan weg van de Anniecrèche. Het voelde aan als afscheid van familie. Ja, precies dat…De Anniecrèche veranderde van dagcentrum naar familie… En tot op heden denken wij aan jullie. Anniecrèche, ga zo door met jullie uitmuntend werk en onuitputtelijke liefde voor de kids.

Ethan & familie

Brasa’s en sosolobie,

Anniecrèche,

Waar ik kan beginnen is gemakkelijk, maar waar en hoe ik moet eindigen om te praten over jullie. Adi was 4 jaren bij jullie en er was letterlijk geen dag dat ik niet tevreden was. Dank je wel is te weinig om te zeggen. De manier waarop jullie omgaan met onze zorg kinderen is heel bijzonder. Leuke ervan is dat alle juffen een band hadden met de kinderen en hun ouders. Zo kon je met een gerust hart je kind achterlaten voor een paar uurtjes. Als ik ergens mee zat, stonden jullie altijd klaar om te ondersteunen. Ik zou wensen dat Adi nog steeds daar zat. Ik wens hierbij de Anniecrèche nog vele vele succesvolle jaren toe.

Adi en ouders!

Groeten van,

Dank voor de goede zorg!

Ik ben dankbaar voor de goede zorgen van de Anniecrèche met haar leerkrachten, want Groen was voor al je warmte en aandacht, iedere dag die ik kreeg. Blauw is voor de lol die we samen hadden en je altijd lieve lach. Oranje was voor alles wat jullie me leerde, wat ben ik door jullie gegroeid. Bruin was voor jullie eeuwige geduld, uitleg geven door jullie onvermoeid. Geel was voor jullie motivatie en vertrouwen, fijn dat jullie geloofden in mij. Rood is voor jullie inspiratie en bijzondere talent. 

Jullie zijn de liefste juffen, die ik heb gehad op de Anniecrèche.

Rishant Ramlal

Liefs,

Het was een heel bijzondere dag in 2017 waarop ik naast een aantal overheid crèches, het Therapeutisch Dagcentrum Anniecrèche van twee speelgoedkits van de UNICEF mocht voorzien en een training geven.

Bij de evaluatie bleek dat er goed gebruik van het speelgoed was gemaakt op een creatieve manier. Ik vond het geweldig om na 37 jaar na de oprichting , zeer enthousiast, positieve en speciaal getrainde werkers aan te treffen in een mooi kindvriendelijke omgeving.

Het bleek dat de ouders actief betrokken werden bij wat er in de instelling gebeurt. Men werkt met een groeps app, er worden voorlichtings bijeenkomsten gehouden en ouders worden op de hoogte gehouden over de ontwikkeling van hun kinderen. Ook worden er opdrachten meegegeven en thuis begeleid.

Dit Therapeutisch dagcentrum is een van de succesverhalen van Suriname. Er is sprake van continuïteit, kwaliteit en gemotiveerdheid.

Dank voor alle inzet om het zo ver te laten komen en te laten zijn.

Elly Sjak-Shie-Juffermans ortho-pedagoge, 
Commissaris bestuur bij de oprichting in 1980

Proficiat Annie Creche met jullie 40-jarig bestaan!

Wow!! 40 jaar! Wat een bijzondere mijlpaal.

Wat een geschenk en wat een hulp zijn organisaties als die van jullie voor ouders van kinderen met een beperking. Maar ook een waar geschenk voor de kinderen zelf.

Stel je eens voor dat jullie er niet waren! Dan stonden wij er helemaal alleen voor. Geen een moment van rust, geen een moment voor jezelf als ouder. Maar ook de kinderen die stressen omdat ze de hele dag opgescheept zitten met hun ouders.

De toewijding en de energie die alle begeleidsters van de Annie Creche stoppen in de ontwikkeling en de zorg van onze kindjes die we aan ze toevertrouwd hebben, is enerzijds bewonderenswaardig, en anderzijds zeer hartverwarmend. Je kind achterlaten met de gedachte dat ze in betrouwbare handen zijn, onder goede begeleiding en in een veilige omgeving, is echt wel een hele opluchting voor ons als ouders . Ouders van kinderen met een beperking zijn vreselijk zuinig met hun kids en vertrouwen ze NIET aan een ieder toe.

Ik weet nog heel goed hoe we voor het eerst naar de Annie Creche gingen voor de intake van onze dochter Caitley Imanredjo. Ik was meteen verkocht! De plek trok me aan: wat zag het het er zo kindvriendelijk en huiselijk uit. Een veilige warme plek voor mn meisje en vriendelijke begeleidsters. Als ik me thuis voelde op deze plek, dan zou ik mn kleine meid met een gerust hart achterlaten.

En oohhhh…..die heerlijke geuren van de keuken…versnelden ook onze beslissing om Caitley voor dagopvang bij jullie achter te laten!

Toen ik Cait voor de Annie Creche bracht was ze een schuw en verlegen meisje! Toen ze vanwege haar leeftijd weg moest, was ze in staat contact te maken met haar kameraadjes en haar begeleiders. Ze liep vaster en was in staat te communiceren met anderen op haar eigen manier. Ze kon beter tegen drukte en was niet meer bang voor contact met anderen.

Ze heeft zich in twee jaar tijd bij de Annie Creche , ontpopt tot een ander meisje! Minder introvert.

De zorg en de begeleiding van zowel de begeleidsters en de directie was oprecht bedoeld om haar zoveel mogelijk te stimuleren in haar ontwikkeling! Ze waren in de twee jaar oprecht betrokken in het welzijn van Caitley en hadden altijd het beste met haar voor.

Oudergesprekken met ons waren bedoeld om ons te adviseren hoe zaken aan te pakken in de zorg voor haar. Over elke schram en elke blauw plekje werd grondig navraag bij ons gedaan!

Annie creche, met name de begeleidsters en de directie, ik denk nog altijd met een warm gevoel aan jullie terug! Onze dankbaarheid is niet te omschrijven.

En ook als Caitley het zou kunnen navertellen; zou zij ook aangeven wat een fijne tijd ze bij jullie heeft gehad. Jullie hebben een speciaal plekje in ons hart.

Nicol, Clifford en Caitley Imanredjo

Gran Tangi!!

Jullie zijn van onschatbare waarde.

In al de jaren dat ik voor de Anniecrèche mocht werken zijn er veel mooie momenten geweest. De aanschaf van het pand aan de Cayottestraat is er één van. Zonder dat we het geld er voor hadden werd het koopcontract getekend. En het geld kwam er op wonderlijke manier!

Samen met bestuur en leidsters en stagiaires werden er vele (gezellige) akties gehouden. Bunkopu series, paalzit-aktie, sponsorfietstocht, boottocht met muziek, en verkoop in de palmentuin….Er werd van alles bedacht om de zorg voor de kinderen te garanderen.

Maar de mooiste momenten die in mijn hart zitten zijn toch de momenten met de kinderen zelf. Sommige momenten zijn heel speciaal, zoals de eerste stapjes (na heel lang oefenen), de eerste woordjes, de eerste hapjes vast voedsel of soms “gewoon” een glimlach! Dat is waar het allemaal om draait.

Annette Reigman, Algemeen Manager, 1996 – mei 2019

Lieve juffen en begeleidsters van de Annie Creche.

Van harte gefeliciteerd – 40 jaar Annie Creche!!!

In 2014 kwam Danisha naar de Annie Creche. Vanaf de eerste dag konden we haar al gelijk met een gerust hart achterlaten. Zoveel warmte, zoveel liefde! We voelden ons gelijk thuis. Ook de manier waarop jullie Danisha en ook ons als ouders / grootouders en gezin vanaf het eerste begin hebben ontvangen, was werkelijk onbeschrijfelijk!! Zo begripvol, geduldig en liefdevol waren de juffen en begeleidsters steeds naar Danisha toe. Naar elk kind werd apart gekeken en een apart plan hiervoor gemaakt. Dat vonden we heel fijn. Dagelijks werd Danisha gestimuleerd in haar ontwikkeling, zodat het beste uit haar gehaald werd. We zijn jullie tot op de dag van vandaag daar enorm dankbaar voor. Dank jullie wel voor de goede zorg, de goede begeleiding, de warmte en liefde die wij als ouders / grootouders en ook Danisha bij jullie mochten ervaren. We wensen jullie nog heel veel succesvolle jaren toe met dit geweldig mooi werk! Ga zo door!!

Veel liefs,

Danisha en familie